Sezon na pieczenie pierniczków trwa w najlepsze:) Przy tej okazji pragnę zaproponować przepis na prawdopodobnie najlepsze na świecie świąteczne pierniczki według starodawnej receptury. Wspaniały karmelowo-miodowo-korzenno-czekoladowy smak ciasta nie ma sobie równych – prawdziwa słodycz. W ich smaku kondensuje się cały urok świątecznych przygotowań i przedświątecznej krzątaniny. Smakują wyśmienicie zaraz po upieczeniu jak i w kolejne dni. Zapraszam do skosztowania i cieszenia się tym wyjątkowym smakiem.

Składniki:

  • jajko – 1 szt.
  • żółtka – 4 szt.
  • cukier – 1 szklanka
  • cukier puder – 3/4 szklanki
  • masło – 25 dag
  • miód – 2 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • śmietana – 2 łyżki
  • przyprawa korzenna – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • amoniak – 1łyżeczka
  • mąka

Cukier karmelizujemy w garnku o grubym dnie, następnie dodajemy cukier puder, miód, kakao, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, amoniak i na końcu delikatnie dodajemy porcjami masło. Masę mieszamy, zestawiamy z ognia i czekamy aż ostygnie. Następnie dodajemy jajka i śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy. Na stolnicę sypiemy trochę przesianej mąki, dajemy masę i wyrabiamy (dodając mąki) aż ciasto będzie elastyczne. Uważamy, żeby ciasto nie było za suche. Następnie wałkujemy i foremkami wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 8-10 minut.

Smacznego!!!

2 Komentarze

  1. Ruth, to chyba jest bardzo pracochłonne.
    Myślę, że można je przechować przez dłuższy czas i na Święta będą jak znalazł.
    I można poświęcić czas na inne przygotowania przedświąteczne.

    • To prawda, jest nieco pracochłonne, ale za to można się długo cieszyć niepowtarzalnym smakiem nawet po świętach. Pozdrawiam serdecznie:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This div height required for enabling the sticky sidebar