Wielkanocny mazurek kajmakowy last minute

Opublikowane przez Ruth w dniu

Tego tradycyjnego słodkiego ciasta zdecydowanie nie może zabraknąć na Wielkanoc. Dla zabieganych w tych ostatnich dniach przygotowań świątecznych mamy szybką wersję nie wymagającą dużego nakładu czasu – a smakuje niezmiennie pysznie.

  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany
  • gotowa masa kajmakowa
  • bakalie do dekoracji (rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa itd.)
  • dżem kwaskowaty (opcjonalnie)

Wykonanie:

Do przesianej mąki siekamy masło, dodajemy cukier puder i żółtka oraz śmietanę – całość zagniatamy i formujemy kulę. Następnie wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm, przekładamy do foremki i nakłuwamy widelcem (część ciasta zostawiamy na boki mazurka). Z pozostałej części formujemy warkocze i układamy po bokach. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zarumienienia (ok. 30 minut). Przestudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i dekorujemy bakaliami. Dla przełamania smaku można ciasto posmarować kwaskowatym dżemem, a na to dać masę kajmakową.

Smacznego!


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *