Wielkanocny mazurek kajmakowy last minute
Tego tradycyjnego słodkiego ciasta zdecydowanie nie może zabraknąć na Wielkanoc. Dla zabieganych w tych ostatnich dniach przygotowań świątecznych mamy szybką wersję nie wymagającą dużego nakładu czasu – a smakuje niezmiennie pysznie.
- 35 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki gęstej śmietany
- gotowa masa kajmakowa
- bakalie do dekoracji (rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa itd.)
- dżem kwaskowaty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do przesianej mąki siekamy masło, dodajemy cukier puder i żółtka oraz śmietanę – całość zagniatamy i formujemy kulę. Następnie wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm, przekładamy do foremki i nakłuwamy widelcem (część ciasta zostawiamy na boki mazurka). Z pozostałej części formujemy warkocze i układamy po bokach. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zarumienienia (ok. 30 minut). Przestudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i dekorujemy bakaliami. Dla przełamania smaku można ciasto posmarować kwaskowatym dżemem, a na to dać masę kajmakową.
Smacznego!
0 komentarzy