No i przyszedł czas na dynię – znakomite sezonowe warzywo, które zwraca na siebie uwagę nie tylko swoim wyglądem i smakiem, ale oferuje również wiele korzyści zdrowotnych. Wymienię tylko kilka: działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy odchudzania, zwalcza wirusy i pasożyty, dba o naszą skórę. Dziś zapraszam na wspaniale rozgrzewającą zupę krem z dyni z nutą pomarańczy.

Składniki:

  • dynia – około 1kg.
  • marchewka – 2 szt.
  • ziemniak – 3-4 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • pomarańcza – 2 szt.
  • imbir
  • czosnek – 1 ząbek
  • bulion warzywny – 1 l.
  • olej – 2 łyżki
  • cynamon mielony
  • kardamon
  • jogurt naturalny
  • bagietka

Dynię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy wszystko kilka minut. Następnie wrzucamy podsmażone warzywa do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy do zupy obrane i pokrojone w cząstki pomarańcze, koniecznie bez białej skórki, w przeciwnym razie zupa może być gorzka. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę imbirem, szczyptą cynamonu i szczyptą kardamonu. Dodajemy cukier, pieprz i odrobinę soli. Następnie miksujemy przestudzoną zupę na gładki krem. Podgrzaną zupę-krem można podawać z pestkami dyni, kleksem jogurtu i ciepłą bagietką.

Smacznego!!!

3 Komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This div height required for enabling the sticky sidebar