
No i przyszedł czas na dynię – znakomite sezonowe warzywo, które zwraca na siebie uwagę nie tylko swoim wyglądem i smakiem, ale oferuje również wiele korzyści zdrowotnych. Wymienię tylko kilka: działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy odchudzania, zwalcza wirusy i pasożyty, dba o naszą skórę. Dziś zapraszam na wspaniale rozgrzewającą zupę krem z dyni z nutą pomarańczy.
Składniki:
- dynia – około 1kg.
- marchewka – 2 szt.
- ziemniak – 3-4 szt.
- cebula – 1 szt.
- pomarańcza – 2 szt.
- imbir
- czosnek – 1 ząbek
- bulion warzywny – 1 l.
- olej – 2 łyżki
- cynamon mielony
- kardamon
- jogurt naturalny
- bagietka
Dynię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy wszystko kilka minut. Następnie wrzucamy podsmażone warzywa do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy do zupy obrane i pokrojone w cząstki pomarańcze, koniecznie bez białej skórki, w przeciwnym razie zupa może być gorzka. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę imbirem, szczyptą cynamonu i szczyptą kardamonu. Dodajemy cukier, pieprz i odrobinę soli. Następnie miksujemy przestudzoną zupę na gładki krem. Podgrzaną zupę-krem można podawać z pestkami dyni, kleksem jogurtu i ciepłą bagietką.
Smacznego!!!






Pyszna i zdrowa:)
Z pomarańczą jeszcze nie jadłam. Dziękuję więc za podpowiedź! Polecam też inne dania z dyni. To niesamowicie wszechstronne warzywo. Pyszne na słodko i na ostro. A zdrowe również
To prawda. Pozdrawiam serdecznie:)