Energetyczne muffinki marchewkowe o wspaniałym owocowym wnętrzu i aromatycznym smaku. Idealnie nadają się na przekąskę lub podwieczorek. Można je łatwo zapakować i zabrać ze sobą np. na wyprawę w góry, gdyż dostarczają sporo energii i świetnie zastępują gotowe batoniki. Ja dziś zjem do kawy, a TY?

Składniki:

  • mąka – 200 g
  • olej – 100 g
  • mleko – 100 g
  • jajka – 2 szt.
  • banan – 3 szt.
  • marchewka – 3 średnie szt.
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • kokos – pół szklanki
  • posiekane orzechy włoskie – pół szklanki
  • czekolada gorzka – tabliczka
  • żurawina, rodzynki, bakalie – szklanka
  • cynamon – 2 duże łyżki

Mleko, olej, jajka i 2 banany blendujemy na gładką masę, obieramy marchewki i ścieramy na tarce, mąkę mieszamy z masą bananową, dodajemy startą marchewkę, bakalie, kokos, cynamon, 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w drobną kosteczkę i wszystko razem mieszamy. Masę nakładamy do foremek na muffinki, a do środa dajemy kawałek banana. Pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 180 stopni. Gotowe muffinki możemy polać roztopioną resztką czekolady.

Smacznego!!!

3 Komantarze

  1. A ja, to muszę dopiero kupić składniki i taką foremkę do wypiekania muffinek, bo nie mam.
    Upiekę na niedzielny deser, bo bardzo lubię te dodatki, które zaproponowałaś do muffinek
    Rozumiem, że z tej ilości składników można upiec 12 sztuk.

      • Ruth, fajnie byłoby, gdyby w Twoich przepisach był również podany orientacyjny czas wykonania i wydajność. A może tak jak teraz napisałaś sposób i czas przechowywania, by wyroby nie traciły cennych walorów prozdrowotnych.
        A już super byłoby, gdyby Twoje przepisy pojawiały się najpóźniej we czwartek.
        Wtedy planując weekendowe zakupy, ja robię je w piątek po pracy, można by już uwzględnić składniki z podanego przez Ciebie przepisu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This div height required for enabling the sticky sidebar