
Idealne na śniadanie, zarówno dla dzieciaków jak i tych nieco starszych. Smakują wyśmienicie o każdej porze roku, natomiast polecam serwować je w niedzielę, kiedy możemy celebrować świąteczny poranek i dłużej delektować się wyśmienitym smakiem.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 4 łyżki dowolnej mąki
- 2,5 łyżki miodu
- cynamon
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- jogurt naturalny
- dowolne owoce
- tłuszcz do smażenia
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka, mąkę, 2 łyżki miodu, cynamon (wg uznania) i 2 łyżki wiórek kokosowych – wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Następnie ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy. Nakładamy porcje na patelnie i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron do zarumienienia. Do jogurtu dodajemy cynamon oraz 1/2 łyżki miodu – wszystko razem mieszamy i tak powstałym sosem cynamonowym polewamy gotowe placki. Na koniec ozdabiamy pokrojonymi owocami.
Smacznego!!!





Samo zdrowie! Jeśli jeszcze do tego dodać właściwości prozdrowotne cynamonu znajdziemy w nim witaminy A, C, E i K, błonnik oraz minerały: żelazo, wapń, sód, fosfor, magnez, mangan, potas. Cynamon jest też wspomniany w Biblii. Wiecie w jakich księgach?